Raparpeririisipuuro
1 l vettä
2 dl puuroriisiä
1 l raparperia
1,5 dl sokeria
kanelitanko
Lisää kiehuvaan veteen riisit, kanelitanko ja paloiteltu raparperi. Kypsennä 20 min. ja lisää sokeri. Maistuu parhaiten haaleana tai kylmänä maidon kera.
Vihje: lisää 0,5 l pakastemansikkaa valmiin puuron joukkoon.
Raparperi-unelma täytekakku
Pohja
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1.5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Raparperi-porkkanasose
250 g raparperipaloja
250 g porkkanaraastetta
250 g sokeria
Kerma-jogurttihyytelö
5 liivatelehteä
tilkka kiehuvaa vettä
4 dl maustamatonta jogurttia
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa tai vaniljakastiketta
Kostutus
appelsiinimehua
Kuorrutus
225g tomusokeria
4rkl voita
5rkl kylmää kahvia
1rkl kaakaojauhetta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Paista 200 asteessa n. 30 min. valmista sose keittämällä aineksia n. 20min. kunnes soseutuvat. Jäähdytä. Pane liivatteet kylmään veteen 10 min. Sekoita joguttiin sokeri. Purista lionneet liivatteet ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää liivateseos jogurttiseokseen ja anna päästä hyytymisen vauhtiin. Lisää vaahdotettu kerma ja pane seos jääkaappiin hetkeksi. Leikkaa kakkupohja 3 osaan. Kostuta appelsiinimehulla. Levitä ensin raparperiporkkanasosetta ja päälle jo vähän hyytynyttä kerma-jogurttihyytelöä. Täytä toinen kerros samoin. Anna kakun vetäytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään.
Sulata voi ja lisää muut kuorruteaineet. Kiehauta ja sekoita tasaiseksi. Levitä hieman jäähtyneenä kakun päälle ja reunoille. Koristele kookoshiutaleilla. Kakku säilyy hyvin ja sitä on helppo leikata. Matalana kakkua on helppo tehdä suuremmalle joukolle.
Raparperisima
4 litraa vettä
1 1/4 litraa raparperinpaloja
1/2 kg farinisokeria
1/2 dl sitruunamehua
1/4 tl tuore- tai kuivahiivaa
Kuumenna puolet vedestä ja lisää raparperi. Keitä hiljaisella lämmöllä 20 min. Siivilöi raparperimehu tarpeeksi tilavaan astiaan sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä ja puristettu sitruunamehu. Lisää vesitilkkaan liuotettu hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Pullota ja vie viileään. Sima on valmista juotavaksi viikon kuluttua.