PERTUNMAA • ETELÄ SAVO

MANSIKKAMÄENTIE 697 • 19420 MANSIKKAMÄKI

Raparpeririisipuuro

 

1 l vettä

2 dl puuroriisiä

1 l raparperia

1,5 dl sokeria

kanelitanko

 

Lisää kiehuvaan veteen riisit, kanelitanko ja paloiteltu raparperi. Kypsennä 20 min. ja lisää sokeri. Maistuu parhaiten haaleana tai kylmänä maidon kera.

 

Vihje: lisää 0,5 l pakastemansikkaa valmiin puuron joukkoon.

Raparperi-unelma täytekakku

 

Pohja

4 munaa

2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

1.5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

Raparperi-porkkanasose

250 g raparperipaloja

250 g porkkanaraastetta

250 g sokeria

 

Kerma-jogurttihyytelö

5 liivatelehteä

tilkka kiehuvaa vettä

4 dl maustamatonta jogurttia

1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa tai vaniljakastiketta

 

Kostutus

appelsiinimehua

 

Kuorrutus

225g tomusokeria

4rkl voita

5rkl kylmää kahvia

1rkl kaakaojauhetta

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Paista 200 asteessa n. 30 min. valmista sose keittämällä aineksia n. 20min. kunnes soseutuvat. Jäähdytä. Pane liivatteet kylmään veteen 10 min. Sekoita joguttiin sokeri. Purista lionneet liivatteet ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää liivateseos jogurttiseokseen ja anna päästä hyytymisen vauhtiin. Lisää vaahdotettu kerma ja pane seos jääkaappiin hetkeksi. Leikkaa kakkupohja 3 osaan. Kostuta appelsiinimehulla. Levitä ensin raparperiporkkanasosetta ja päälle jo vähän hyytynyttä kerma-jogurttihyytelöä. Täytä toinen kerros samoin. Anna kakun vetäytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

 

Sulata voi ja lisää muut kuorruteaineet. Kiehauta ja sekoita tasaiseksi. Levitä hieman jäähtyneenä kakun päälle ja reunoille. Koristele kookoshiutaleilla. Kakku säilyy hyvin ja sitä on helppo leikata. Matalana kakkua on helppo tehdä suuremmalle joukolle.

Raparperisima

 

4 litraa vettä

1 1/4 litraa raparperinpaloja

1/2 kg farinisokeria

1/2 dl sitruunamehua

1/4 tl tuore- tai  kuivahiivaa

 

Kuumenna puolet vedestä ja lisää raparperi. Keitä hiljaisella lämmöllä 20 min. Siivilöi raparperimehu tarpeeksi tilavaan astiaan sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä ja puristettu sitruunamehu. Lisää vesitilkkaan liuotettu hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Pullota ja vie viileään. Sima on valmista juotavaksi viikon kuluttua.