PERTUNMAA • ETELÄ SAVO

MANSIKKAMÄENTIE 697 • 19420 MANSIKKAMÄKI

Raparperijäätelöllä täytetty crepsi

6-8 annosta

 

Crepsit 

4 dl kermamaitoa

3 kananmunaa

3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Vaaleaa gluteenitonta leipäjauhoseosta

0,5 tl suolaa

1 rkl sokeria

voita paistamiseen

 

Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää kermamaito ja kuivat ainesosat. Vatkaa tasaiseksi. Anna turvota 1-2 tuntia. Paista pannulla isoja ohuita räiskälettä.

 

Täyte

400 g aitoa vaniljajäätelöä

2 dl Frans-Eerikin tilan Raparperi-porkkanahilloa

limemehua

(sitruslikööriä)

 

koristeeksi tuoreita mansikoita

 

Kuumenna hillo ja nesteet, kääntele seos notkean jäätelön sisään,  jättäen raitoja hillosta. Jäädytä "kotijäätelö" pakastimessa ja täytä crepsit.

 

 

Viipalepiparkakut

 

200 g voita

1 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

4 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

 

Frans-Eerikin tilan paistonkestävää Vadelmahilloa

 

Sekoita voi ja sokeri vaahdoksi, vatkaa kanamuna vaahtoon. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos. Pyöritä taikina tangoiksi ja pane leivinpaperin päälle uunipellille. Paina tankoihin vako keskelle ja täytä se vadelmahillolla. Voitele reunat kananmunalla.

Paista 10 minuuttia 175 asteessa.  Leikkaa lämpimänä vinoittain paloiksi.

 

 

Kääretorttu vadelmahillolla

 

Pohja

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

 

Täyte

noin 2 dl Frans-Eerikin tilan Vadelmahilloa

2 dl kuohukermaa (tai kermarahkaseosta)

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

 

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat ainesosat. Sekoita nostellen taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista torttupohjaa 225 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle, irrota paistopaperi ja anna jäähtyä. Sillä aikaa voit vatkata kerman. Levitä torttulevylle vadelmahillo ja maustettu kermavaahto. Kääri pohja leivinpaperin avulla rullalle. Tarjoa viipaleiksi leikattuna.

 

 

Siideriohukaiset

4-5 annosta

 

1 plo (33 cl) Ollinmäen Viinitilan makeaa Omenasiideriä

1 dl kuohukermaa

2 kananmunaa

0,5 tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

 

Frans-Eerikin tilan Mansikkahilloa

siideri-sabayonen kastiketta (Ollinmäen Viinitilan siideristä)

 

Vatkaa kulhossa kananmunat kevyesti. Sekoita joukkoon omenasiideri ja kuohukerma. Lisää suola ja vehnäjauhot ja vatkaa tasaiseksi. Anna turvota ½-1 tuntiin ja paista ohukaispannulla. Tarjoa ohukaiset mansikkahillon ja siideri-sabayonekastikkeen kera. Voit lisätä halutessasi hillon joukkoon pieniksi kuutioituja tuoreita mansikoita.

 

Kerrosverrine

3–4 annosta

 

Siideri-sabayonekastike

1 pullollinen (33 cl) Ollinmäen Viinitilan makeaa omenasiideriä                            

3 kpl munankeltuaisia  

½ sitruunan raastettu kuori ja mehu  

1 rkl maissitärkkelystä

1 dl sokeria      

(raastettua kanelia)

 

Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja purista mehu. Sekoita kaikki kastikeaineet kylmänä kattilassa, kuumenna seosta hitaasti kattilassa koko ajan sekoittaen lähes kiehuvaksi ja jatka kuumennusta 5 minuuttia, mutta älä anna seoksen kiehua. Valmista kastikkeen jäähtyessä hyveet yhdistämällä vadelmat vadelmahilloon ja siirappi raparperiporkkanahilloon.

 

Vadelmahyve

0,5 dl Frans-Eerikin tilan Vadelmahilloa

0,5 dl vadelmia

 

Raparperi-porkkanahyve

0,75 dl Frans-Eerikin tilan Raparperi-porkkanahilloa

2 rkl vaahterasiirappia tmv.

 

 

Kokoa annokset kapeisiin laseihin kolmeen tasaiseen kerrokseen, alimmaiseksi raskain rapaperiporkkanahyve, sitten vadelmahyve ja päällimmäiseksi siideri-sabayonekastike. Koristele annokset raastetulla kanelilla ja limen kuorisuikaleilla. Tarjoile annokset kylminä.